01234567890012345678900123456789001234567890

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ
Καστοριά.. Μια πόλη με πλούσια ιστορία ανά τους αιώνες.
Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο
της λίμνης, σε υψόμετρο 703m από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά
Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας
ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν, τη θέση, το φυσικό πλούτο ,το κλίμα της περιοχής αλλά και
το υψόμετρο, καλλιεργούμε τα βότανά μας σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες
του βουνού Κάνιακος. Μια περιοχή που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της
Καστοριάς.

Η λίμνη: το στολίδι της πόλης!
Η λίμνη της Καστοριάς λιγότερο γνωστή ως λίμνη Ορεστιάδα, έχει κηρυχθεί «Μνημείο
Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό
Δίκτυο «Φύση 2000». Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν παρόχθια δάση υδρόφιλων
δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης.
Μαζί με τη λίμνη της, σημαντικό χαρακτηριστικό της πόλης είναι η δραστηριοποίηση
των κατοίκων της για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια, με την τέχνη της
γουναρικής. Οι Βυζαντινοί άρχοντες και αριστοκράτες αλλά και οι πλούσιοι Οθωμανοί,
θεωρούσαν τις γούνες της Καστοριάς ως ύψιστο δείγμα πλούτου και καταξίωσης. Το
«μυστικό» της τέχνης τους, κατέστησε τις γούνες της Καστοριάς περιζήτητες στην
παγκόσμια αγορά.
Τέλος η Καστοριά διαθέτει μακραίωνη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα αξιόλογα
βυζαντινά μνημεία της περιοχής αλλά και στα επιβλητικά αρχοντικά της.
0123456789001234567890 0123456789001234567890

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ

Η ύπαρξη πρώιμων οικισμών της Νεολιθικής Εποχής και της Χαλκοκρατίας όπου κατέκτησαν την περιοχή την 2η χιλιετία π.Χ. δημιούργησαν το Μακεδονικό έθνος. Έτσι, η αρχαία Ορεστίδα, όπως ονομαζόταν η περιοχή, αποτελούσε κοιτίδα του Μακεδονικού Κράτους, αποτελώντας συνάμα τμήμα της Άνω Μακεδονίας. Τα όρια της περιελάμβαναν τον άνω ρου του Αλιάκμονα ποταμού, τις λεκάνες της Καστοριάς και των Πρεσπών. Ως πόλεις της Ορεστίδας αναφέρονται το Άργος Ορεστικό, το Κέλετρον και η Διοκλητιανούπολη.

Το όνομα Ορεστίδα προήλθε κατά την παράδοση από τον Ορέστη, γιο του Αγαμέμνονα που κατέφυγε στην περιοχή, αλλά πιθανότατα να έχει ως ρίζα τη λέξη όρος (Ορεστίδα = ορεινή χώρα). Η λέξη Κέλετρο σύμφωνα με απόψεις επιστήμων προέρχεται είτε από τη λέξη Ηλέκτρα, την αδερφή του Ορέστη, είτε από το ρήμα κηλώ που σημαίνει θέλγω (Κέλετρο = θέλγητρο), είτε από το ρήμα κέλλω (κήκηθρον > κάλαθρον > κέλετρον = καλάθι, είδος εργαλείου ψαρικής). 

Η μοναδική ιστορική αναφορά στο Κέλετρο ανήκει στον Τίτο Λίβιο. Η Καστοριά χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Celetrum (Κέλετρον), που μνημονεύεται από τον Ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο (64 π.Χ.-17 μ.Χ.). Ο Τίτος Λίβιος δεν αναφέρει την ακριβή θέση της, ωστόσο όλοι οι ιστορικοί την ταυτίζουν με αυτή της σημερινής πόλης. Κατά τον Προκόπιο, η στρατηγική θέση και η φυσική ομορφιά της περιοχής προσείλκυσε το ενδιαφέρον των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Ο Ιουστινιανός Α’ μετέφερε εκείνη την πόλη σε «νησί» στο κέντρο της λίμνης και την  περιτριγύρισε με διπλό τείχος, από το οποίο σήμερα μόνο σπαράγματα σώζονται. Το κάστρο αποτελούσαν δύο γραμμές τειχών που άρχιζαν από ένα μέρος της όχθης του λαιμού στα νότια, προχωρούσαν προς τη βόρεια όχθη της λίμνης και κατέληγαν στο ανατολικό μέρος της λίμνης. Εκεί το κάστρο γινόταν πιο φαρδύ και σχημάτιζε το ογκωδέστερο μέρος του νησιού, καταμεσής της λίμνης.01234567890012345678900123456789001234567890
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ως βιολογική ή οικολογική γεωργία μπορούμε να ορίσουμε την ήπια και φιλική προς το περιβάλλον μορφή γεωργίας, που υλοποιείται χωρίς την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ορμονών, αντιβιοτικών και συντηρητικών στα φυτά και τα μεταποιημένα προϊόντα. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα παραγωγής βασιζόμενο στην αμειψισπορά (εναλλαγή των καλλιεργειών), την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων και της ζωικής κοπριάς, τη χλωρή λίπανση, την ήπια χρήση των γεωργικών μηχανημάτων και τις βιολογικές και φυσικές μορφές αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών.

Είναι δύσκολο να δοθεί ένας γενικά αποδεκτός ορισμός της βιολογικής γεωργίας, καθώς δεν είναι απλά ένα σύστημα γεωργικής παραγωγής που καθορίζεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο, αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες διαστάσεις όπως είναι η κοινωνική, η περιβαλλοντική, η οικονομική, η φιλοσοφική κ.ά. Συμφωνά με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), «πρόκειται για ένα Σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων το οποίο είναι οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο και προάγει την ασφαλή παραγωγή προϊόντων, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη χρήση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων».

        Επιλέγω βιολογικά προϊόντα γιατί :

 • Εξασφαλίζεται η υγεία των αγροτών.
 • Προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών.
 • Διατηρείται η γονιμότητα του εδάφους.
 • Μειώνεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
 • Εξασφαλίζεται η αειφορία του περιβάλλοντος.
 • Μειώνεται το κόστος παραγωγής.

Αυτοί είναι και οι βασικοί μας στόχοι. Να προσφέρουμε στον καταναλωτή προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης απαλλαγμένα από χημικά συστατικά, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Τα Keletron Hellenic Organic Herbs είναι πιστοποιημένα ως Βιολογικά από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων Δ.Η.Ω., όπως επίσης και τα φυτά που προμηθευτήκαμε από το «ΚΤΗΜΑ ΒΙΩΜΑ» αναγνωρίζονται ως βιολογικά. Ευελπιστούμε ο κάθε καταναλωτής να λειτουργεί με γνώμονα αυτές τι αξίες και σίγουρα η φύση θα μας ανταμείψει.0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειοΣυνέχεια αγορών